Als meisje in het krachthonk

  • 23 mei 2017

Super leuk: Jip Sanders neemt ons vanaf nu elke maand mee in haar sportavonturen, -succes en –struggles. Deze keer vertelt Jip over haar (spannende) eerste keer in de Strength Zone en waarom ze nu, tweeënhalf jaar later, nog steeds zo van krachttraining houdt!

Voorheen leek het alsof er een onzichtbare muur was gebouwd in het midden van de sportschool. De vrouwen stonden massaal te zweten op de loopbanden, terwijl de mannen in groepjes met gewichten aan het ‘gooien’ waren met als doel de nieuwe Arnold Schwarzenegger te worden. Tegenwoordig lijkt er een switch te zijn ontstaan waarin steeds meer meisjes de overstap maken naar het krachthonk. Dat vind ik leuk! Waarom ik ruim twee jaar geleden de overstap maakte? En waarom ik vind dat jij (als meisje) ook deze overstap moet maken? Dat vertel ik je in deze blog!

Ik vond het tijd voor iets nieuws! Krachttraining, dat wilde ik gaan uitproberen. Maar zoals ik al beschreef, was dat voor mijn gevoel toentertijd meer voor de mannen. Toch wilde ik ervoor gaan, want niet geschoten is altijd mis, toch?

‘Ik sprong op mijn fietsje richting de Basic-Fit in mijn dorp…’
Toen was het zover, op een vroege zondagmorgen had ik mijn eerste krachttraining gepland. Ik sprong op mijn fietsje richting de Basic-Fit in mijn dorp. Ik was erg gemotiveerd en ook wel een beetje zenuwachtig. In het begin wist ik nog niet zo goed wat ik moest doen, de oefeningen waren natuurlijk nog nieuw voor me. ‘Deed ik dit wel goed?’ was een gedachte die vaak door mijn hoofd spookte. Wat ik nu regelmatig als hulpmiddel gebruik is de Basic-Fit app. In deze app staan allerlei oefeningen uitgelegd die je tijdens je training kunt uitvoeren. Sport je dus net als ik bij de Basic-Fit? Dan kun je hier ook gebruik van maken!

Hoe vaker ik de oefeningen uitprobeerde hoe beter de uitvoering ging. Langzamerhand vond ik steeds meer mijn weg in het krachthonk…

Waarom ik na 2,5 jaar nog steeds in het krachthonk sta?
Dit antwoord kan ik je heel makkelijk geven. Ik vind krachttraining leuk om te doen en krijg er een voldaan gevoel van! Iets ‘leuk vinden’ is natuurlijk erg persoonlijk en dat is naar mijn mening heel belangrijk. Dat ik krachttraining na 2,5 jaar nog steeds doe, komt dus simpelweg door het feit dat ik kies voor iets wat ik leuk vind!

Een andere reden waarom ik voor krachttraining kies, is de spierpijn! Misschien klinkt het een beetje raar maar het geeft me gewoon een gevoel dat ik écht iets gedaan heb. En ja, spierpijn en krachttraining dat gaat nou eenmaal samen. Bovendien zie je snel progressie aan je lichaam. Leg je bijvoorbeeld een tijdje de focus op trainingen voor je armen, dan is er een grote kans dat je hier na een aantal weken ook daadwerkelijk verandering in ziet. Ten minste, dit heb ik zo ervaren.

Jip-Sanders.jpg

‘Onzin!’
Ik wil nog even afsluiten met een opmerking die ik vaak te horen heb gekregen:

‘Maar ik wil niet gespierd worden!’

Onzin! Als vrouw kom je er niet uit te zien als een mannelijke bodybuilder. Dat komt simpelweg door het feit dat mannen andere hormonen hebben dan vrouwen. Hormonen met meer aanleg om spiermassa aan te maken, dat is nou eenmaal zo. Ben daar dus vooral niet bang voor. Natuurlijk zul je wel meer spierdefinitie zien zodra je meer gaat trainen. Maar spierballen zo groot als die van Arnold Schwarzenegger zul je als vrouw (gelukkig!?) niet snel krijgen.

Ben jij als meisje ook al in het krachthonk te vinden? Of houdt jou toch nog iets tegen om de overstap van cardio naar krachttraining te maken? 

Wil je meer lezen over Jips sportieve leventje? Ga naar jipsanders.com.

Oh, nog niet overtuigd?
Neem anders een dagpas en kom een keertje kijken!

Dagpas