De perfecte GEZONDE ski-afdaling maak je zo!

  • 27 feb 2018

Hagelwitte pistes, een blauw heldere lucht, de zon hoog aan de hemel en een paar latten onder je voeten. De wintersport! Bij de gedachte alleen al krijg ik er ontzettend veel zin in. Toch blijft gezond eten tijdens de wintersport altijd wel een dingetje. Ondanks dat een skivakantie in het teken staat van buiten zijn en frisse schone lucht is het qua voeding voor velen ook een feest van ongezond eten en heul veul alcohol.

Je kan natuurlijk denken van “ach, het is toch vakantie…” maar ietsepietsie gezonder eten tijdens de skivakantie geeft je veel meer energie en plezier tijdens het skiën.

Ik ben niet zo’n alcoholliefhebber en kan ook niet zo goed tegen gefrituurde schnitzels op de piste. Race dan niet als een gek de piste af maar eerder naar het toilet. Om dit te voorkomen probeer ik altijd de volgende dingen te hanteren.

  1.      Ontbijt als een koning. Sla je ontbijt niet over tijdens de vakantie. Je lichaam moet vaak meer inspanning leveren dan het gewend is. Ik begin mijn dag dan het liefst met een schaaltje warme havermout, flink wat noten en vruchten erin om zo een goede basis te leggen voor mijn eerste afdaling.
  1.      Bij het ontbijtbuffet of uit de minibar confisqueer ik een flesje water. Tijdens het harde werken op die latten, vergeten heel veel mensen voldoende te drinken. Dit is toch wel noodzakelijk. Door grote lichamelijke inspanning op een dag is het belangrijk voldoende water te drinken, anders droog je uit. Zeker als je ’s avonds nog volop de après-ski in gaat.
  1.      Na een paar mooie pistes gehad te hebben, vind ik het heerlijk om een koffietje te drinken, het liefst natuurlijk in het zonnetje, met een kleine snack. Deze neem ik graag zelf mee. Er zijn in de supermarkt of online een aantal redelijk verantwoorde eiwitrepen te koop waar geen ongezonde suikers aan toegevoegd zijn, maar die juist wel bomvol eiwitten zitten. Een ideaal tussendoortje voor bij een kopje koffie.
  1.      Lunchtime! Mijn voorkeur gaat uit naar lunchen op de piste. Bijna alle wintersport landen staan bekend om hun vele koolhydraatrijke maaltijden, denk aan; pasta’s, kartoffelsalades, quiches gemaakt van aardappelen en natuurlijk de gefrituurde varkensschnitzels met frietjes. Super lekker en hier mag je ook zeker van genieten! Maar wat gezonder lunchen in dat gezellige bergrestaurant kan ook heel makkelijk.

    Mijn favoriete lunches (en gezondere keuzes) op de wintersport; een uitsmijter, een gebakken ei met een flinke salade of een maaltijdsalade met kip. Wat ik ook heerlijk vind, is een goed gevulde soep! Negen van de 10 keer ga ik toch voor een eiergerecht, aangezien eieren mijn hongergevoel lang stillen en me een paar vleugeltjes geven om die lange afdaling terug over te vliegen.
  1.      Rond een uur of vier vind ik het vaak wel genoeg geweest, dan wil ik het liefst die grote lompe skischoenen en uit en lekker even heet douchen. De flinke lading pistachenoten en ongebrande amandelen die ik bij de supermarkt in het dorp heb ingeslagen, liggen dan al op me te wachten. Deze worden tevoorschijn gehaald als ik na die hete douche met een voldaan gevoel met Netflix bijkom van een intensieve dag in de sneeuw 
  1.      Het diner: een stukje vlees, vis of gevogelte met groenten en een salade of natuurlijk een overheerlijke kaasfondue waar groenten in gedipt kunnen worden.

Na een klein wandelingetje door het dorp is het alweer tijd om een bed in te duiken. Ben namelijk iemand die elke dag het liefst de eerste lift pakt om zo volop te genieten van deze wel verdiende vakantie! 

Oh, nog niet overtuigd?
Neem anders een dagpas en kom een keertje kijken!

Dagpas