Uit mijn comfortzone stappen is lastiger dan ik dacht…

  • 28 feb 2018

Al een aantal jaar ben ik actief in de sportschool. Hierdoor weet ik precies welke warming-up ik het fijnste vind om te doen. Ik weet waar welk apparaat staat, welk gewicht ik aankan en in welke hoek ik mijn flesje water kan vullen. Kortom, de sportschool is voor mij bekend.

Een tijdje geleden is de Virtual Coach bij Basic-Fit gelanceerd. Een groot oranje digitaal apparaat dat in iedere Basic-Fit club staat. Aan de ene kant kun je op een touch screen trainingsschema’s en oefeningen aanklikken en bekijken, aan de andere kant zit een weegschaal waarmee je onder andere je gewicht, vetpercentage en spiermassa kunt meten. Omdat ik eigenlijk altijd hetzelfde doe in de sportschool en wel weer eens iets anders wil proberen, heb ik afgelopen maand besloten iedere training een nieuwe oefening te doen. Om op deze manier uit mijn comfortzone te stappen. Ik zal in deze blog vertellen waarom ik dat moeilijker vond dan gedacht…

‘Zelfs na drie weken afwezigheid merkte ik dat ik normaal gesproken echt sport in een bepaald ritme dat voor mij bekend is…’
In januari heb ik drie weken niet kunnen trainen omdat ik een wat langere tijd ziek ben geweest. Nu voel ik me gelukkig weer helemaal top. Vol goede moed heb mijn sportritme weer opgepakt!

Ik dacht dat ik na drie weken niet sporten weer een beetje in zou moeten komen. “Met welke oefening begin ik normaal ook alweer? En welk gewicht deed ik als warming-up?”. Ik hoefde er eigenlijk niet over na te denken. Zelfs al na drie weken afwezigheid merkte ik dat ik echt een vast en bekend sportritme heb. Ik doe vrijwel altijd dezelfde warming-up en oefeningen. Oftewel: een vaste routine. Ik besloot de eerste weken na mijn ziek zijn op de oude toer verder te gaan. Zodat ik vanuit daar uit mijn comfortzone kon gaan stappen…

Ik vond het tijd voor wat nieuws!
Het was begin februari en ik had alweer een aantal lekkere trainingen achter de rug. Nu was ik echt klaar voor iets nieuws! Ik liep naar de virtual coach en koos een oefening die ik nog niet eerder gedaan had. De ‘Barbell bent over row ’ om precies te zijn. Terwijl ik de oefening voor het eerst uitprobeerde kwam er een klein beetje een gevoel van onzekerheid over me heen. Voor iemand die altijd hetzelfde traint, was dit best een beetje spannend! Gelukkig liet de instructievideo me precies zien wat ik moest doen, dus het was gewoon een kwestie van oefenen.

Nu ben ik een aantal trainingen verder en weet ik hoe de uitvoering werkt en welk gewicht bij mij past. Ik kan hem zelfverzekerd uitvoeren en ben blij dat ik de oefening geprobeerd heb. Nu vind ik het tijd voor wéér een nieuwe oefening: op naar de Virtual coach! Op deze manier hoop ik mijn repertoire aan oefeningen uit te breiden zodat ik in de toekomst meer mogelijkheden tot oefeningen heb!

Nog een tip!
Pssssst! Nog een tip wat mij hielp om uit mijn comfortzone te komen: neem je sportbuddy mee! Samen vind ik het een stuk minder eng om nieuwe oefeningen uit te proberen. En je kunt op elkaars houding letten!

Succes!

Liefs,
Jip

Oh, nog niet overtuigd?
Neem anders een dagpas en kom een keertje kijken!

Dagpas