Voor welke koolhydraten kies jij?

  • 29 jan 2018

Misschien herken je dit wel… Je wordt uitgenodigd voor de verjaardag van je beste vriend(in). De verjaardag is van 17u. tot 20u. inclusief diner. Super leuk! Op zo’n moment ben ik meteen benieuwd naar wat voor lekkers er op tafel zal komen.

Taart!
Op tijd stond ik voor de deur, te laat komen is geen optie. Ik had mijn jas nog niet uit of er stond al een dikke vette punt slagroomtaart voor mijn neus. Daar zeg ik geen nee tegen. Ik probeer gezond te leven en niet veel te snoepen, maar op een verjaardag geniet ik er extra van J Het is per slot van rekening feest! Zondigen is niet erg, als het maar niet de spuigaten uitloopt. De 80/20 regel: 80% gezond en 20% ongezond. Daar probeer ik me aan te houden.

Hapjes
Na een half uurtje gezellig gekletst te hebben met een aantal oude bekenden, dook mijn vriendin de keuken in. Binnen mum van tijd stond er een eettafel vol met heerlijke broodjes, bladerdeeghapjes, pastasalade, tortillawraps en nog meer zelfgemaakte snacks. Ik scande de tafel en zag dat er veel van deze koolhydraatrijke hapjes gemaakt waren van volkorenmeel. Daar werd ik blij van!

Koolhydraten
Koolhydraten op zich zijn geen boosdoener, als je maar de juiste kiest. Ben je echt een koolhydraatlover, probeer dan regelmatig te kiezen voor de langzame/complexe koolhydraten. 

Snelle koolhydraten
Er bestaan 2 soorten koolhydraten: de snelle/enkelvoudige en langzame/complexe koolhydraten. Alle producten die wit zijn als; witte rijst, witte pasta, wit brood, baksels die gemaakt van wit-meel, aardappelen, chips zijn allemaal producten waar je sneller van aankomt. Dit komt doordat de koolhydraten snel worden opgenomen en je bloedsuiker er heel snel van stijgt, daarom heten ze snelle koolhydraten.

Langzame koolhydraten
Langzame/complexe koolhydraten zijn de producten die gemaakt zijn van volkoren, havermout, groente, noten, fruit. Deze producten bevatten meer vezels en die vezels worden door je lichaam langzaam opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en minder hoog piekt. Vandaar de naam langzame koolhydraten. De vezels geven je een voller gevoel en worden langzaam verteerd. Een win-win want je hebt na het eten van langzame koolhydraten veel minder snel weer trek.

Opgeblazen gevoel
De witte snelle koolhydraten zijn soms ook een oorzaak van een opgeblazen gevoel of opgezette buik. Als ervaringsdeskundige op het gebied van een opgezwollen buik weet ik dat het goed is om op te letten welke combinaties je eet. Koolhydraten in combinatie met eiwitten zijn bijvoorbeeld geen verstandige combi. Omdat deze slecht verteerbaar zijn, ontstaat er gasvorming, je wordt er winderig van. Veel water drinken helpt! Water zorgt dat de spijsvertering beter verloopt en je dus minder vaak “Oeps, pardon” hoeft te zeggen ;).

Uiteindelijk heb ik op de verjaardag een lekker volkoren broodje met kipfilet en een wrap met gerookte zalm en rucola gegeten. Met dat grote stuk slagroomtaart erbij, was dit genoeg voor mij.

In mijn voedingsdeskundige praktijk krijg ik regelmatig vragen over hoe om te gaan met feestjes waar de lekkere maar soms ongezonde hapjes voor je neus staan en roepen. Ik vind dat je feestjes niet moet omzeilen maar gewoon creatief dient te zijn met wat je kiest en natuurlijk jezelf een grote portie discipline toestoppen. En ook gewoon lekker genieten!

Sabine Leijten | De KoelkastCoach

Oh, nog niet overtuigd?
Neem anders een dagpas en kom een keertje kijken!

Dagpas