Waarom je een warming-up niet over moet slaan!

  • 31 jan 2018

Waarschijnlijk ken je het concept ‘warming-up’ wel. Toch verwacht ik dat dit onderdeel van een training gemakkelijk overgeslagen wordt door veel mensen. Stel, het is vroeg in de ochtend en je moet eigenlijk over twee uurtjes al op je werk aanwezig zijn. Dan begrijp ik de verleiding om direct met de fitnessapparatuur aan de slag te gaan. Want 1. een warming-up kost tijd en 2. het is een stuk minder leuk dan de oefeningen die je gepland hebt staan. Geloof me, een warming-up is zo gedaan. En is wel echt belangrijk om te doen!

Waarom?
De warming up activeert je spieren en hierdoor kan je je workout beter uitvoeren.  Door je lichaam eerst op te warmen verminder je ook de kans op blessures. Je stimuleert de bloedsomloop waardoor je spieren goed doorbloed raken en dus minder kwetsbaar zijn. Verder is een warming-up ook goed voor je gewrichten. Door eerst langzaam en minder intensief de focus te leggen op bewegingen, wordt de kans op blessure van de gewrichten verkleind. De conclusie: sla een warming-up niet over!

Hoe ziet een warming-up eruit?
Oke, dat is duidelijk. Maar hoe ziet een goede warming-up eruit? Allereerst zorg ik dat mijn spieren warm worden door ongeveer 5 minuutjes cardio te doen. Denk aan fietsen, op de crosstrainer of flink doorstappen op de loopband. Vervolgens rol ik mijn spieren los door middel van een foamroller. Dit is een roller waarmee je je gehele lichaam kunt los masseren. Massages vind ik zelf erg fijn, maar jezelf masseren gaat op veel plekken een beetje lastig. Met deze roller kan dat dus wel! Ik begin vaak met mijn rug en rol vervolgens mijn bil-, bovenbeen- en kuitspieren los. Tot slot ga ik vaak even aan een stang of dergelijke hangen. Ik rek mijn lichaam uit en draai vervolgens met mijn lichaam van links naar rechts. Op deze manier beoefen ik de uiterste bewegingen van mijn spieren en gewrichten.

Langzaam beginnen
Als ik grote oefeningen tijdens mijn training wil gaan doen, zoals bankdrukken, squatten of deadliften, dan doe ik het eerste setje vrijwel altijd zonder of met minimaal gewicht. Ook dit is een onderdeel van de warming-up. Door de oefening eerst langzamer en minder intensiever uit te voeren, kan ik me even focussen op de bewegingen en het losmaken van de spieren.  Zo, en dan ben ik warm en dus helemaal klaar voor de training… Let’s go!

Natuurlijk is een cooling down net zo belangrijk. Als je wilt weten hoe je een training goed af kan sluiten, klik dan hier!

Oh, nog niet overtuigd?
Neem anders een dagpas en kom een keertje kijken!

Dagpas