De basis van gezond snacken

15 maart 2021
Als je niet weet waar je moet beginnen, kan het lastig lijken om gezond te gaan snacken. Maar niet getreurd, zolang je de juiste keuzes maakt, kunnen snacks makkelijk onderdeel zijn van een gezond eetpatroon. Dus, waarom zijn snacks belangrijk? Wanneer is een snack gezond en welke opties heb jij? Onze partner NXT Level Sports Nutrition vertelt je er alles over!
Nutrition
De basis van gezond snacken - photo 1.1

Waarom zijn snacks belangrijk?

Snacks hebben over het algemeen een slechte reputatie, maar eigenlijk kunnen ze juist heel goed bijdragen aan jouw gezondheid. Ze kunnen je energie geven tussen maaltijden door en helpen je gefocust en productief te zijn. Ook ondersteunen ze bij het stabiliseren van je bloedsuikerwaarden waardoor je minder ‘cravings’ hebt. Dit komt doordat snacks je de hele dag een vol gevoel geven zodat je tijdens je volgende maaltijd niet te veel gaat eten. Daarnaast kun je door gezonde snacks te eten meer (goede) voedingsstoffen binnenkrijgen: vitamines, vezels, eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten… Mis ze dus niet!

Wanneer is een snack gezond?

De ideale snack bestaat uit een combinatie van de voedingsstoffen zoals zojuist beschreven. Deze voedingsstoffen helpen je om je langer energiek en vol te voelen. Voedzaam eten zoals noten, fruit en groenten zijn goede snacks omdat ze bomvol vitamines, mineralen en antioxidanten zitten. Groentes zoals wortel, bleekselderij, cherry tomaatjes, radijs, komkommer of paprikareepjes zijn bijvoorbeeld goede snacks! Wat betreft fruit heb je ook veel keuze: appels, peren, bessen, mandarijnen, en ga zo maar door. Je kan ook gedroogd fruit eten zoals cranberries, rozijnen en abrikozen. Als je liever een eiwitrijke snack wilt, kun je gaan voor een handje noten, notenpasta, geroosterde kikkererwten, Griekse yoghurt, kaas, enz… Genoeg keuze! Ben je opzoek naar gezonde snacks voor onderweg? Dan kun je ook kiezen voor de proteïnerepen van onze voedingspartner, NXT Level.

Wanneer en hoe vaak zou je kunnen snacken?

Hoe vaak je het beste kunt snacken hangt af van je hoe actief je bent en hoe groot je maaltijden zijn. Over het algemeen krijgen we 3 tot 4 uur na een maaltijd weer honger. Dat zou dus een goed moment kunnen zijn om een snack te eten voor je volgende maaltijd. Let erop dat je alleen gaat snacken omdat je echt honger hebt, niet omdat je je verveelt of gestrest voelt. 

Om je energielevel weer op peil te brengen na een workout, kan een snack ook goed werken. Eiwitinname is namelijk voor en na de workout belangrijk bij de ondersteuning van spiergroei en het herstel van de spieren. Wil je hier meer over weten? Check dan de kennisbank van onze partner NXT Level. Daar vind je alles wat je wilt weten over eiwitten en kun je berekenen hoeveel eiwitten jij nodig hebt. 

Hoe groot moet zo’n snack dan zijn?

Ook bij snacks spelen portiegroottes een grote rol. Vergeet niet dat je aan het snacken bent en dus niet een hele maaltijd hoeft te eten! 😉 De gemiddelde snack zou tussen de 200 en 300 calorieën moeten bevatten. Voor hele actieve mensen is het prima als dit oploopt tot 500 calorieën. Bang dat je te veel snacks gaat eten? Bewaar ze in portiegroottes in plaats van dat je ze bijvoorbeeld uit een zak haalt. 

Tips en tricks voor gezond snacken

  • Bereid je gezonde snacks al van tevoren. Zodra je honger hebt, kun je ze direct eten. Groenten kun je bijvoorbeeld al schillen of snijden en vervolgens 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. 
  • Neem gezonde snacks mee als je op pad bent zodat je de verleiding om een frietje, frikandelbroodje, of pizza te kopen kan weerstaan. Stop alvast fruit, noten of proteïnerepen in je tas voordat je van huis gaat.
  • Eet je snacks bewust. Het is heel makkelijk om tijdens het thuiswerken of bij het kijken van je favo Netflix serie eindeloos door te blijven snacken. Dit kan ervoor zorgen dat je te veel eet. Probeer daarom te focussen op het eten van je snacks en stop zodra je portie op is en je je voldaan voelt.
  • Dit is een bekende tip, maar nog steeds een hele belangrijke: ga geen boodschappen doen op een lege maag. Grote kans dat er dan meer koekjes, chocola of andere ongezonde snacks in jouw mandje belanden. Maak een boodschappenlijst met de ingrediënten voor je gezonde snacks en hou je hieraan!
  • Drink genoeg water gedurende de dag. Soms denken we dat we honger hebben maar eigenlijk hebben we dan gewoon dorst. Denk er ook aan dat je na een workout extra water drinkt! Zet een flesje met water naast je zodat je de hele dag gehydrateerd blijft. 

Snacks kunnen een belangrijk onderdeel zijn van een gezond eetpatroon zolang je maar de juiste keuzes maakt. Onthoud dat je maaltijden alle voedingsstoffen zouden moeten bevatten, maar dat snacks je een gezonde voedzame boost kunnen geven gedurende de dag. Er zijn eindeloze opties voor lekkere en gezonde snacks. Kies je favo en geniet ervan!