Hoezo te stoer? Dat bepaal ik zelf wel

13 september 2019
Toen ik net begon met powerliften werd er vaak gezegd dat ik van powerliften 'mannelijk' zou worden...
Body & Mind
Hoezo te stoer? Dat bepaal ik zelf wel - photo 1.1
Toen ik net begon met powerliften werd er vaak gezegd dat ik van powerliften 'mannelijk' zou worden.
Lisanne

Hoezo te stoer?
Dat bepaal ik zelf wel!

De uitspraak van Lisanne.
Lees hier haar verhaal.

1. Wat betekent fit voor jou?

Voor mij betekent fit dat je alles kan doen wat je leuk vindt, zonder daar enige fysieke klachten bij te ervaren! Ik ben ervan overtuigd dat een fit lichaam je niet zo snel in de steek laat. (: 

2. Heb jij wel eens vervelende opmerkingen gehad over je sportieve prestaties of over je gespierde lichaam?

Jazeker! Al moet ik zeggen dat ik vroeger meer negatieve reacties kreeg dan nu. Vaak kreeg ik dan reacties dat ik wel 'vrouwelijk moest blijven' of 'niet door moest slaan'. Toen ik net begon met powerliften werd er vaak gezegd dat ik van powerliften 'mannelijk' zou worden. Ik heb me hier echter nooit wat van aangetrokken; zeker niet omdat de reacties meestal van afgeschermde profielen waren. Ieder z'n voorkeur toch?! 

3. Onze campagne staat in het teken van body positivity. Hoe kijk jij hier tegenaan?

Eerlijk is eerlijk: er is meer in het leven dan een goed lichaam hebben en uiterlijk in het algemeen. Wie iemand is als persoon (van binnen) vind ik veel waardevoller en belangrijker dan hoe diegene eruit ziet. In dat opzicht ben ik het ermee eens dat de nadruk tegenwoordig soms te veel ligt op hoe iemand eruit ziet, terwijl dit slechts een klein deel is van iemand. 

4. Welke doelen heb jij al behaald?

In juni 2019 heb ik de 1e plek behaald op het NK Powerliften voor junioren (alleen deelnemers t/m 23 jaar mogen meedoen) in de -72 kg klasse! Daar heb ik 172,5 kg gedeadlift, wat ook een grote doelstelling van mij was! Dit jaar december hoop ik me (weer) te kwalificeren voor het NK Powerliften Classic. Hier mogen alle leeftijden aan meedoen, mits je de kwalificatie-eisen haalt bij een kwalificatiewedstrijd.
 
5. Welke doelen zou je graag nog willen behalen?

Mijn korte termijn doelen zijn momenteel een 145 kg squat, 80 bench en een 180 kg deadlift. Op de lange termijn lijkt het me onwijs gaaf om een keer op een EK te mogen staan! 

6. Wie of wat motiveert jou om te gaan sporten?

Het powerliften zelf. Je bent nooit klaar, dus je blijft altijd uitgedaagd. Na een 140 kg squat wil je een 150 kg squat, daarna 160 kg en ga zo maar door. Daarnaast is het heel fijn om steeds ergens naartoe te werken! Tijdens een wedstrijd laat je dan zien wat je in de afgelopen paar trainingsmaanden hebt opgebouwd. De sfeer die bij zo'n wedstrijd hangt en de hype die je ervan krijgt zijn zó fantastisch. Ik haal er onwijs veel voldoening uit! 

7. Heb je nog tips voor andere sporters ter inspiratie?

Ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen misschien te duur is, maar: neem een coach. Verdiep je in verschillende coaches en kijk welke coach bij jou en jouw doelstelling past. Begeleiding krijgen is voor mij de allerbeste investering die ik heb gedaan. Daarvoor deed ik altijd maar wat en ik ben pas écht progressie gaan boeken toen ik gecoacht werd.